Interesting: Met deze hack zou je zelf kunnen bepalen wanneer je ongesteld wordt

Lifestyle
woensdag, 08 juni 2022 om 17:11
natracare r7ujnjhjxmy unsplash
Ongesteld worden hoort er nou eenmaal bij, maar op de een of andere manier word je altijd ongesteld op een moment dat het niet uitkomt. Gelukkig is er een manier waardoor jij zelf in de hand hebt wanneer je ongesteld kan worden.
Menstruatiecyclus
Je menstruatiecyclus is een natuurlijk proces. Bij de ene vrouw duurt deze cyclus langer of korter dan bij de ander. Gemiddeld duurt het 28 dagen, ongeveer een maand. In deze periode gaat je lichaam door verschillende fases heen (zie afbeelding onderaan in het artikel). Maar jouw lichaam kan hier vanaf wijken waardoor je veel eerder of veel later ongesteld wordt.
Gewicht kan hiervoor bijvoorbeeld een reden zijn. Als je de laatste tijd flink bent afgevallen, kan het zijn dat je onregelmatig ongesteld wordt. Hetzelfde geldt voor als je overgewicht hebt. Natuurlijk kunnen er ook andere gezondheidsredenen een rol spelen in een onregelmatige cyclus. Denk je dat dat het geval is? Praat er dan over met je moeder, vader, vriendin, nicht, tante, oma of huisarts.
Oplossing
Het is erg vervelend als je op school zit en uit het niets ongesteld wordt. Het liefst wil je hierop voorbereid zijn zodat je niet voor verassingen komt te staan. De makkelijkste manier om de timing van je menstruatie zelf te bepalen, is door de pil te slikken. Je slikt dan elke dag één pil en wanneer je strip op is, wordt je ongesteld. Het is handig voor als je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Je kunt de pil namelijk ook iets langer doorslikken. Maak een afspraak met je huisarts als je gebruik wilt maken van de anticonceptiepil.
reproductive health supplies coalition grrtwpffmk8 unsplash 1024x769
menstruatiecyclus 3
Bron: Girlscene / Beeld: Unsplash, gezondheidsplein