Dit is volgens gynaecologen de beste leeftijd om moeder te worden

Viral
zaterdag, 16 april 2022 om 11:00
Sommige meiden dromen er van jongs af aan al van om moeder te worden. Wanneer het zover is, bepaal je natuurlijk zelf. Sommige zijn er al erg vroeg bij, terwijl anderen liever nog wat langer wachten. Toch moet je als vrouw wel rekening houden met je biologische klok, dus volgens gynaecologen is dit de beste leeftijd om moeder te worden.
Gemiddelde leeftijd
Zo'n vijftig jaar geleden was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen kregen 24,5 jaar. Vanaf 1970 is de leeftijd alleen maar gestegen, omdat steeds meer vrouwen wilde wachten. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 31,4 jaar wanneer ze in verwachting zijn van hun eerste kindje.
Vruchtbaarheidslevel
Hoe langer je het moederschap uitstelt, hoe groter de kans is dat je niet meer in verwachting kan raken. Een vrouw is namelijk minder lang vruchtbaar dan een man. Als baby heb je iets van 1 miljoenen eicellen in je baarmoeder. Elk jaar sterven er ongeveer 10.000 eicellen af. Dat houdt in dat aan het einde van je pubertijd je zo'n 400.000 eicellen over hebt.
Gynaecologen zeggen daarom dat de beste tijd om zwanger te worden (gebaseerd op vruchtbaarheid), is tussen de 20 en 25 jaar. In deze periode van je leven heb je 20-25% kans op een zwangerschap.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat je wel goed moet nadenken over het krijgen van een kindje. Lang niet iedereen is er klaar voor op deze leeftijd en je hebt nog genoeg kansen om zwanger te raken als je ouder bent dan 25.
Bron: Leefspiritueel / Beeld: Unsplash