Groot probleem uitgelekt met de feestjes app Amigos

Viral
door Amber
zaterdag, 25 december 2021 om 12:00
Met de Nederlandse app Amigos werden veel spontane huisfeestjes georganiseerd. Het is een leuk concept, maar er is een groot probleem ontdekt bij de app.
De app lekte namelijk maandenlang privégegevens van zo'n 200.000 gebruikers. Door het lek kregen onbevoegden, en dus ook mensen met slechte bedoelingen, toegang tot de privégegevens van alle gebruikers van de app. Ze konden bij gegevens als namen en e-mailadressen. Ook konden ze zelfs de exacte locatie van de gebruiker zien en meelezen met de inhoud van privéchats en groepsgesprekken die gebruikers met de app voeren.
Het lek is ontstaan door de 21-jarige student Sten Lankreijer. Hij onderzocht of je geautomatiseerd sterren kon krijgen, waardoor je een goede reputatie krijgt en sneller wordt uitgenodigd op feestjes. Dit was mogelijk en toen kwam hij er ook achter dat je jezelf beheerder van de app kon maken. Zo kreeg hij toegang tot gegevens die eigenlijk afgeschermd zouden moeten zijn.
Het bedrijf laat weten dat de techniek van de app gemaakt is door een externe partij en ze er destijds al geen goed gevoel bij hadden. Ze noemen het een 'wake up call' en gaan er voor zorgen dat de app veiliger wordt.
Bron: RTL Nieuws / Beeld: Wendey Wei, Pexels